Handels- och visningsträdgård

Vi har något för alla. Dessutom kunskapen, råden och tipsen.

”Det är full rulle hos Piteå handel och trädgård just nu. Den stora handelsträdgården är redan fullmatad med massor av grönskande växter och sommarkaféet har slagit upp portarna för säsongen.

Den 8 000 kvadratmeter stora visnings- och handelsträdgården i Öjebyn står redo för sommaren.

– Det här är den bästa tiden på året. Det tycker nog både våra kunder och vi som jobbar här, säger Ellinor Berggren, ägare.

Utöver den prunkande trädgården består verksamheten av en rad spännande delar. Bland annat anordnar man olika event och inspirationskvällar med stor framgång.

– Nu under sommaren arrangerar vi bland annat växtbingo några gånger i månaden. Det är som vanlig bingo med ett traditionellt bingohjul, men man vinner växter istället för pengar. Vi införde detta förra året och tänkte att det kanske finns en och annan växtnörd där ute som vill komma och vara med, men det blev mycket större än så. Det strömmade in folk i alla åldrar, säger Ellinor.

Under inspirationskvällarna visar och demonstrerar handelsträdgårdens personal bland annat hur man planterar olika växter.

– Det handlar om att visa och inspirera. Även detta har blivit väldigt populärt, säger Caroline, anställd vid företaget.

Handelsträdgårdens breda sortiment består av plantor och växter som trivs i det norrbottniska klimatet. Det är bland annat buskar, träd, perenner, sommarplantor, barrväxter och klätterväxter. I butiken finns dessutom snittblommor, trädgårdsredskap och tillbehör, dekorationer och presentartiklar. I visningsträdgården står även växthus, orangerier och dammar.

– Vi har en ganska unik bredd i vårt sortiment. Alla de här områdena kräver mycket kunskap, så det är inte bara att utöka utan det gäller att kunna ta hand om alla plantor på bästa sätt, säger Ellinor och fortsätter:

– Ta snittblommorna som ett exempel, det är långt ifrån alla handelsträdgårdar som har dessa. För det gäller att snitta varenda stjälk på rätt sätt och ha rätt temperatur i vattnet för respektive blomma.

Vad har ni på gång just nu?

– Vi har fokus på att få upp alla plantor och märka dessa. Vi har massor av spännande nyheter. Samtidigt är vi ute mycket hos kunder och hjälper dem med sina tomter. Och så är det buketter till begravningar, bröllop och födelsedagar. Det händer mycket just nu, vilket känns jätteroligt. Vi är redo för en riktigt grön sommar, säger Ellinor.”

Handels- och visningsträdgård

Hos oss finns träd, buskar, perenner  för zon 4-8. Du hittar även sommarplantor, kryddor och grönsaker i tältet där vi har en ute-kassa under sommartid. Men också allt som hör trädgården till som krukor, dekorationer m.m.

Varje år väljer vi omsorgsfullt ut det vi vill kunna erbjuda våra kunder. Vi strävar efter att hålla ett brett sortiment med kvalitativa och härdiga växter som funkar här i norr. Många klassiker blir det men också många roliga nyheter!

Vi har delat in gården i olika ”rum” med olika kategorier t.ex. ”Surjordsrummet”, ”Ros-rummet”, ”Bär-rummet”, ”Frukt-rummet”,
”Vita rummet” mm. Där hittar du Fruktträd, bärbuskar, barrväxter eller ros-buskar osv. Det finns även långa bord med perenner uppdelade i olika färger.
Vår kunniga personal med lång erfarenhet finns ute på gården och hjälper dig att hitta rätt.

På sommaren är trädgården ett perfekt utflyktsmål. Vi bedriver caféverksamhet där besökarna har möjlighet att sitta ute eller i vår paviljong (under tak) för att njuta av gott fika och fin utsikt över trädgården. Många passar på att strosa omkring och njuta av den vackra miljön.

Vi har många års erfarenhet av trädgård! Tex vilka sorts växter som är härdiga här, vad man ska tänka på när man planterar nytt, hur man beskär osv. Fråga vår personal om du vill veta mer.

Varmt Välkommen!